dış cephe mantolama hakkında bilgiler

29 Eylül 2013 Pazar

Mantolama Nedir?

 Mantolama, Bina Dış Cephesinin boşluk kalmayacak şekilde, son zamanlarda tecrübe ederek kabul görmüş teknikler kullanılarak, ısı izolasyon malzemeleriyle kaplanarak, içerideki sıcak veyahut serin ortamın muhafaza edilmesidir.

 Mantolama, bina içindeki enerjinin verimli kullanılmasını sağlar ve izolasyon malzemelerinin yardımıyla dış cephe malzemesini savunma altına alarak binanın ömrünü uzatır.
 Mantolama uygulmasından en iyi verimi almak için bina dış yüzeyinde izole edilmemiş alan bırakılmamalıdır şayet izolasyonsuz alan bırakılırsa ısı köprüleri ( ısı kaçakları ) oluşur, uygulamadan istenilen performans alınmaz, hem zaman hem de para israf edilmiş olur.

 Dış cephe mantolama yapılırken en rizikolu bölgeler olan pencere, balkon ve çıkmalarda en yüksek önem verilmeli ve ısı kaçakları oluşturulmadan mantolama uygulaması sonlandırılmalıdır. Mantolamada dikkat edilecek hususlardan biri de kullanılacak mantolama malzemeleridir. Mantolamada kullanılacak malzemeler bina ve kendi aralarında uyumlu olmalıdır, ısı kaçakları oluşturmayacak şekilde izolasyon sağlamalıdır, mantolama malzemeleri uzun ömürlü olmalı, zamanla dayanıklılıklarını kaybetmemelidir, bilhassa uygulamada en çok kullanılan EPS, XPS ve Taş Yünü ısı izolasyon levhaları dirençlerini kaybetmemelidir.

 Neden Mantolama Yaptırmalıyım?Isı izolasyonu binadan dışarıya ısı kaybını azaltır, enerji tasarrufu sağlar. Mantolama, ortalama % 50 yakıt tasarrufu sağlar ve kendini 2-5 senede amorti eder. Sadece kış aylarının yakıt giderlerini değil, yazın aylarının da soğutma giderlerini azaltır. Mekanlarda ısının balanslı dağılımını sağlar. Konut içindeki balanslı ısı dağılımı sayesinde, yaşanan mekanlarda rutubetsiz, sıhhatli ve konforlu bir hayat ortamı oluşmasını sağlar. İç yüzeylerde terleme neticesi küflenme, siyah kir oluşması ile sıva veyahut boyaların kabarmasını engeller. Yapının dayanıklılığını sağlayarak ömrünü uzatır. Binanın onarım giderlerini azaltır. Binanın dış cephesini güzelleştirir. Atmosfere giden karbondioksit miktarını azaltarak, hava kirliliğinin azalmasına ve çevrenin savunmasına katkıda bulunur. Isı İzolasyonu Uygulaması Nasıl Yapılmalıdır? Başlangıç profili: Mantolama uygulamasının ilk mertebesi olarak, tabana alüminyum başlangıç (su basman) profili çakılır.Başlangıç profilinin ölçüsü, seçenek edilen izolasyon levhasının kalınlığına ve uygulanacak sisteme göre değişiklik gösterir. Profiller duvara özel dübelleri ile çakılarak saptarlar. Yapıştırma harcı: Profiller çakıldıktan sonra izolasyon levhalarının arka yüzüne dişli mala ile özel yapıştırıcı harç sürülür. Harç sürüldükten hemen sonra izolasyon levhaları duvara şaşırtma metodu ile yerleştirilir. Dübelleme: Dübellemeye başlamadan önce, yapıştırma harcının tam olarak kuruması beklenmelidir. Dübeller izolasyon levhasının üzerine delgi ile uygun bir delik açıldıktan sonra çakılarak sabitleştirilir. Kenar ve köşeler: Köşelerde düzgün ve sağlam bir yüzey ele geçirebilmek için alüminyum köşe profilleri kullanılır. Köşe profilleri, izolasyon levhalarının üzerine donatı tabakası oluşturulmasından önce yerleştirilir ve üzeri donatı sıvası ile kapatılır. Donatı sıvası ve filesi: Köşe profillerinden başlayarak bütün yüzeye donatı sıvası sürülür ve dişli mala ile trifillenir. Bu sıva üzerine sıva henüz yaş iken donatı filesi, kenarları 10'ar cm birbirinin üzerine binecek şekilde yerleştirilir. Filenin üzeri tekraren sıva ile kapatılır. Hafif sıva veya dekoratif sıva: Son kat hafif sıva, donatı sıvası tamamen kuruduktan sonra istenilen kalınlıkta (2,3,4 mm) uygulanır. Böylelikle, mantolama uygulamasının dışında sert ve dekoratif, koruyucu bir katman oluşturulur. Boya: Mantolama uygulamasının son aşaması, hafif sıva uygulanmış zeminlerin dekoratif bir dış cephe boyası ile boyanmasıdır.

0 yorum:

Yorum Gönder