ısı yalıtımı nasıl yapılmalı hakkında bilgiler

13 Eylül 2013 Cuma

Bu yazımızda ısı yalıtımının ne olduğundan, neden yapıldığından ve ne gibi yerlere uygun olduğundan ve ücretinden bahsedeceğiz.
Isı yalıtımı nedir?
Isı yalıtımı, ısının yayılmasını engellemek ve sıcaklığın değerini korumak için yapılmaktadır. Isı yalıtımı yapılırken uygulanacak malzeme dikkatle seçilmelidir. Isı yalıtım malzemeleri seçilirken iletkenlik değerlerine bakılır ve bu değer 0,055’in altında ise malzeme ısı yalıtımı için uygundur.
Buzdolapları, dondurucular, fırınlar gibi bir çok araçta ısı yalıtımı uygulanması zorunludur. Isı yalıtımı ile bu tür aletlerin yaydıkları ısı oranı kendi içlerinde tutularak hem enerji tasarrufu yapılmış olur hem de aletten maksimum verim alınmış olur.
Dış cephe ısı yalıtımını ise insanlar hem daha sağlıklı bir ortamda yaşamak ve yine enerjiden tasarruf etmek için yapsalar da aynı zamanda binayı dış etkenlerden ve olumsuz hava koşullarından da korumaktadır.
mantolama

Isı yalıtımı nasıl yapılır?
Dış cephe ısı yalıtımı yapılırken yalıtım malzemesi olan strafor plakalar çerçeve yöntemi ile duvara yapıştırılır ve ertesi gün sağlamlaştırma işleri yapılır.  Yapıştırma işleminin bitmesinden sonra binanın kat sayısına da bakılarak her plakanın arasına belirli yerlerine dübel uygulanır. Kat sayısı arttıkça uygulanan dübel sayısı da artabilir.
Bu işlem bittikten sonra sıvalama işlemi başlanır. Strafor malzemesinin üstüne sıva uygulanarak bir gün boyunca bu şekilde bekletilir. Sıva işlemi bittikten sonra, duvarın kötü gözükmemesi için dekoratif amaçlı bir uygulama daha yapılır. Bu uygulamanın bitiminde ise artık duvarın istenilen renge boyanması işlemidir. İstenilen renk çift kat olarak uygulanır ve mantolama yani dış cephe ısı yalıtımı işlemi bitmiş olur.